PainCare
When You
Need It Most
Acesta este site-ul de prezentare al proiectului PN-III-P1-P1-1.1-PD-2021-0661 – PainCare: o intervenÈ›ie bazată pe tehnologie pentru ameliorarea durerii postoperatorii, coordonat de Dr. Raluca Georgescu. Proiectul este derulat în cadrul Universității BabeÈ™-Bolyai din Cluj-Napoca È™i este finanÈ›at de UEFISCDI prin programul Proiecte de cercetare postdoctorală (2022-2024)
DeÈ™i intervenÈ›iile chirurgicale au potenÈ›ialul de a salva vieÈ›i, efectul secundar inevitabil al oricărei proceduri chirurgicale este durerea asociată din timpul È™i după intervenÈ›ie. Cea mai frecventă strategie de gestionare a durerii postoperatorii este abordarea farmacologică, deÈ™i este asociată cu efecte secundare crescute È™i a contribuit la criza mondială a opioidelor. Tratamentului durerii postoperatorii se poate îmbunătății prin aplicarea protocoalelor multimodale (strategii farmaceutice È™i psihologice) È™i reducerea la minim a utilizării analgezicelor, cu precădere a celor care conÈ›in opium.
În prezent cunoaÈ™tem că cele mai eficiente strategii psihologice sunt cele bazate pe distragerea atenÈ›iei care au È™i fost implementate prin realitatea virtuală. Cu toate acestea, eficienÈ›a acestora este limitată la momentul aplicării, fără să È™tim dacă pot reduce durerea pe termen mai lung. Ca atare, pentru a le creÈ™te eficienÈ›a trebuie să imbunătățim aceste intervenÈ›ii cu componente care vizează mecanismul cognitiv de perpeuare al durerii. Pentru ca acest lucru să se întâmple, un pas important este de a cuantifica magnitudinea asocierii dintre vulnerabilitățile cognitive (ex: catastrofarea durerii) È™i o intensitate crescută a durerii, iar ulterior, de a realiza intervenÈ›ii pentru aceste vulnerabilități. Astfel, intervenÈ›iile vor fi mai bine adaptate pentru ambele cerinÈ›e ale mediului spitalicesc: efecte rapide, luând de asemenea în considerare È™i mecanismele de perpetuare ale durerii.
​
Obiectivul general al proiectului este de a estima utilizând un cadru clinic, randomizat È™i controlat eficeinÈ›a unei intervenÈ›ii bazate pe Realitate Virtuală (RV) augmentată cu o componentă cognitivă raportată la o intervenÈ›ie bazată pe RV complementară tratamentului standard în a reduce durerea post-operatorie È™i consumul de analgezice.
Pentru a realiza acest obiectiv, două obiective specifice:
(1) Să identificăm mărimea medie a efectului dintre factorii de risc cognitivi și intensitatea durerii post-operatorie
(2) Să evaluăm eficeinÈ›a unei intervenÈ›ii bazate pe RV È™i augmentată cu o componentă cognitivă în a reduce durerea postoperatorie.
Necesar
Util
Ușor de folosit
Interactiv
Conținut validat științific
Cum funcționează?
Oriunde te-ai afla (acasă sau în salonul de la spital) poÈ›i utiliza casca de realitate virtuală ca să poÈ›i controla durerea.